Etichete

marți, 18 ianuarie 2011

O superfurtună ar putea lovi California: Un sfert din teritoriul statului american, sub ape



Un grup de peste 100 de oameni de stiinta si experti avertizeaza intr-un raport ca peninsula California ar putea fi lovita de o super-furtuna care ar putea inunda un sfert dintre casele statului respectiv.
In cazul in care furtuna ar lovi, va fi de cinci ori mai rau ca la un cutremur major, spun ei.
Expertii au calculat si eventualele pagube: peste 400 de miliarde de dolari.

Desi suna ca un scenariu apocaliptic, meteorologii si geologii i-au anuntat deja pe cei din serviciile de urgenta federale sa se pregateasca pentru o astfel de catastrofa. Geologii spun ca astfel de super-furtuni au mai avut loc in istoria Californiei.

Amenintarea unui astfel de cataclism a devenit iminenta in ultimii 150 de ani. Directorul institutului de geologie, Marcia K. McNutt, a declarat pentru New York Times ca o portiune de 500 de kilometri partati din cartierul Central Valley a fost inundata intre 1861 si 1862. Inundatiile au fost atat de puternice incat capitala statului a trebuit sa fie mutata la San Francisco.




Au existat furtuni si mai mari in secolele trecute, in anii 212, 440, 603, 1029, 1418, si 1605, potrivit studiilor geologice.

Riscul este mai mare acum, spun oamenii de stiinta, din cauza temperaturilor in crestere din atmosfera, care au facut ca schimbarile conditiilor meteo sa fie mai volatile, mai greu de prevazut.

Meteorologii au facut o simulare care le-a aratat ca o astfel de furtuna ar putea dura peste 40 de zile si in urma ei apa ar fi de 3 metri pe teritoriul intregului stat. Furtuna va fi alimentata de un "fluviu atmosferic", in aceeasi proportie precum 50 de fluvii ca Mississippi s-ar revarsa simultan in Golful Mexic, potrivit Associated Press. Vantul ar putea sa bata cu 200 km/h, arata rapoartele.

Cercetătorii de la U.S. Geological Survey i-au avertizat oficialii americani în acest sens, aducând ca argumente istoria geologică a statului California, arată yahoonews.com. Astfel de „superfurtuni” au mai avut loc în trecut. Potrivit dovezilor descoperite de geologi, furtuni de asemenea amploare au mai avut loc de-a lungul istoriei în anii 1029, 1418 şi 1605.

Vântul ar putea atinge viteze de 125 de mile pe oră şi alunecările de teren ar produce şi ele pagube însemnate.

O asemena superfurtună este ipotetică, însă nu imposibilă, susţin oamenii de ştiinţă. „Considerăm că astfel de furtuni au loc o dată la 100 sau 200 de ani, la fel ca seismele din falia San Andreas”, a declarat cercetătoarea Lucy Jones, într-un comunicat de presă.

Oficialii din cadrul Departamentului de Situaţii de Urgenţă au convocat, săptămâna trecută, o conferinţă referitoare la pregătirile pentru o posibilă superfurtună.


Scenariu devenit realitate? Au început deja inundaţiile în SUA

Se pare că probleme provocate de inundaţii deja s-au făcut simţite în SUA. Sute de persoane au fost evacuate din statele Washington şi Oregon, din cauza precipitaţiilor abundente care au provocat inundaţii. Străzile au fost acoperite de un strat de apă, înalt de 30 de cm.

Mai multe clădiri au fost avariate iar o autostradă a fost închisă după ce apa a îngheţat pe carosabil, în timpul nopţii. Autorităţile au închis circulaţia pe şosea, din cauza riscului mare de accidente.

Meteorlogii avertizează că polile vor continua şi în zilele următoare şi ar putea provoca alunecări de teren.